Petua Hilangkan Bengkak Susu Supaya Tak Sakit LagiMastitis atau dalam bahasa mudahnya merujuk kepada bengkak susu atau demam susu. Ianya sangat sinonim kepada ibu yang sedang menyusukan anak. Ianya berpunca daripada berlakunya sumbatan pada saluran duktus susu akibat tidak dicuci. Adakalanya ia akan merebak kepada tisu breast yang berdekatan menyebabkan berlakunya inflamasi.

Image result for mastitis

Ibu-ibu sering merasai sakit yang mencucuk, payudara terasa menegang, rasa nyeri yang menyakitkan bahkan sesetengah yang agak teruk sehingga kawasan areolar dan puting luka dan kemerah-merahan.


Image result for bengkak susu shaklee

Mengapa Bengkak Susu Terjadi..?

1. Ibu-ibu melambatkan proses mengepam

Kita sedia maklum, semasa dalam pantang, kuantiti air susu yang dihasilkan sangat banyak. Jadi, ibu perlu menjaga jadual mengepam dengan berdisiplin. Hal ini disebabkan kadang kala bayi kita tidur sangat lama.

Image result for mengepam susu

2. Cara lekapan penyusuan yang tidak betul

Pastikan mulut baby melekp di semua kawasan areolar breast kita. Jika mulut bayi hanya dimasukkan puting. Sudah tentu puting kita akan melecet dan sakit. ianya mempengaruhi feel untuk menyusukan bayi.


Image result for lekapan penyusuan yang betul

3. Pemakaian bra yang sangat ketat dan menyebabkan breast anda tidak mendapat pengudaraan yang sesuai.

Pastikan anda memilih bra yang bersaiz besar dan longgar. Hal ini disebabkan saiz breast anda sudah semakin membesar disebabkan otot di kawasan tersebut sering digunakan semasa anda menyusukan bayi anda.

Image result for bra

Petua Hilangkan Bengkak Susu Supaya Tak Sakit Lagi

1. Petua yang boleh kita gunakan adalah dengan meletakkan tuala basah yang sudah direndam dengan air suam di sekitara kawasan payudara bagi membantu melancarkan pengeluaran air susu. 

2. Ibu-ibu juga boleh meningkatkan pengambilan air suam atau panas. 

3. Konsisten menyusukan bayi anda supaya air susu mengalir dan tidak menyumbat saluran yang sedia ada. Tingkatkan kekerapan penyusuan supaya payudara kita betul-betul kering dengan air susu. Lakukan urutan yang lembut dan loosekan sedikit bra anda supaya tidak terlalu ketat.

4. Sekiranya anda tidak mampu menahan sakit, silalah berjumpa doktor bertauliah  di kawasan yang terdekat dengan anda. Anda mungkin akan diberikan antibiotik.

5. Sesetengah orang menggunakan daun kobis untuk mengurangkan rasa sakit. Sayur kobis adalah sejenis sayur yang sejuk. Jadi, ianya mungkin mampu mengurangkan rasa sakit.

Image result for kubis untuk bengkak susu

Bengkak susu sekiranya tidak dirawat awal, ianya menyebabkan pengumpulan lemak di saluran payudara dan menyebabkan ianya tersumbat. Kalsifikasi mungkin akan terbentuk jika dibiar tanpa dicegah awal. Kalsifikasi adalah symptom awal menyumbang kepada kanser payudara.Image result for mastitis


Anda juga boleh berikhtiar dengan supplemen shaklee iaitu LECITHIN SHAKLEE.Image result for bengkak susu shakleeImage result for bengkak susu shaklee


Image result for bengkak susu shaklee

Jangan dibiarkan masalah bengkak susu anda menjadi kronik. Anda ingin bayi anda tidak lagi menyusu anda untuk selama lamanya?

Image result for mastitis

Ingin mendapatkan LECITHIN untuk menyelesaikan masalah anda..??

ORDER SEKARANG !!


ATAU ANDA BOLEH MENGHUBUNGI SAYA SEGERA DENGAN KLIK BUTANG DI BAWAH :


>>>>Mesti Klik..!!! Penjimatan sehingga 15-20% dengan mendaftar sebagai member shaklee sekarang juga..!!Disclaimer:* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Labels: , , , , , , , , , ,