Image result for pulmonary tuberculosis

Apa itu batuk kering atau TB atau Pulmonary Tuberculosis?Apakah rawatan alternatif batuk kering atau PTB?. PTB  merupakan jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis (M tuberculosis) pada peparu dan merupakan penyakit berjangkit. Ianya mudah merebak melalui udara terutamanya jika anda terdedah bersama mereka yang ada penyakit TB di kawasan yang berudara dingin(aircond), melalui batuk dan bersin.

Related image

Ramai pesakit boleh sembuh dari penyakit TB jika penyakit mereka dapat dikesan awal dan segera mengambil ubat yang telah doktor nasihatkan.

Namun, ianya boleh kembali active jika seseorang itu memiliki sistem imun yang lemah. Penyakit TB ini lebih berisiko terjadi kepada mereka yang ada:

  • HIV/AIDS
  • Pesakit yang ada diebetes, yang menjalani chemo(yang memiliki sistem imun yang rendah)
  • kanak-kanak
  • Orang tua
Sebab itu, sangat penting untuk kita mengetahui simptom awal penyakit batuk kering ini. Antara simptom awal penyakit TB adalah?


  • Kesukaran bernafas
  • Sakit dada
  • Batuk (biasanya dengan kahak)yang berlarutan
  • Batuk berdarah
  • Berpeluh berlebihan, terutamanya pada waktu malam
  • Keletihan/fatique
  • Demam
  • Pengurangan berat badan yang mendadak
  • Pernafasan berbunyi

Di samping itu, kita perlu peka dan berhati-hati ketika berada di ruang yang terbuka. Elakkan diri dari terdedah kepada mereka yang batuk, bersin secara dekat. Awasi anak-anak anda. Saya pernah melakukan x-ray ke atas seorang kanak-kanak berusia 3 tahun, di mana ayahnya ada penyakit TB, namun ayahnya langsung tidak mahu memakai topeng muka saat bersama anaknya. Alangkah sedihnya jika anak kita turut sama menghidapi penyakit akibat kecuaian kita.


Anda akan lebih berisiko jika tinggal di kawasan yang kurang bersin, mereka yang ada sejarah penyakit TB, kurang pengambilan nutrisi yang mencukupi.

Selain itu, antara pemeriksaan fizikal yang dilakukan bagi menentukan anda menghidap penyakit TB atau tidak adalah dengan kewujudan benjolan atau lymp node di kawasan leher anda. TB bukan sekadar menyerang paru-paru, namun ianya boleh menjadi TB tulang, TB hati dan banyak lagi.

Bahaya ke penyakit TB?

Jika tidak dirawat awal, peparu anda akan rosak. Sebahagian peparu akan tidak berfungsi dengan baik dan boleh menyebabkan pelbagai risiko penyakit yang lain seperti colappse lung, paru-paru berair dan banyak lagi.

Bagaimana penyakit TB dapat dikesan?

Anda boleh melakukan pemeriksaan chest x-ray di klinik atau hospital berdekatan.
Related image

Anda juga boleh melakukan ujian makmal untuk mendapatkan sample kahak anda.
Image result for lab test for TB

Selain itu, ujian mantoux test juga perlu dilakukan.

Image result for lab test for TB

Anda perlu berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan konsultasi yang betul dan terbaik. Selain itu, anda boleh mengambil supplemen shaklee bagi meningkatkan sistem imun anda. Hal ini disebabkan pesakit TB mempunyai sistem imun badan yang rendah.

Antara supplemen yang perlu anda ambil adalah:

1. Vivix:

No automatic alt text available.

Vivix kaya dengan anti-oksidan semulajadi. Gabungan 4 bahan utamanya turut membantu meningkatkan sistem imun bagi melindungi tubuh dari jangkitan bakteria dan virus. Ianya juga dikenali sebagai anti-virus dan anti-bakteria. Polifenol semulajadi di dalam bahan semulajadi ini mampu memperbaiki hingga ke peringkat sel.

2. Nutriferon


Memastikan sistem pertahanan tubuh anda berfungsi dengan baik, selamat dan semula jadi.


NutriFeron® adalah sebatian proprietari eksklusif ekstrak empat tumbuhan yang diperolehi daripada biji labu, bunga Safflower, biji plantago dan bunga Japanese Honeysuckle.

Tahukah Anda? 
Ahli sains dan pakar perubatan telah mengenal pasti interferon sebagai komponen utama yang memastikan fungsi sistem imun yang kuat.

The Shaklee Difference

NutriFeron® dicipta oleh ahli sains yang menemui interferon, pakar imunologi terkemuka dunia Dr Yasuhiko Kojima, yang menjalankan penyelidikan selama 40 tahun untuk mencari sebatian semula jadi.

Formula eksklusif berpaten ini dicipta untuk meningkatkan tahap interferon secara semula jadi, memberikan sokongan pertahanan dari peringkat sel.

3. Omega Guard


Spektrum lengkap asid lemak perlu omega-3 dengan ketulenan tinggi adalah nutrien yang anda perlukan untuk badan yang kuat dan sihat.

Antara pelbagai lemak yang ada, terdapat satu yang anda tidak boleh kurangkan – asid lemak penting omega-3, dimana tubuh anda tidak mampu hasilkan sendiri. Dua jenis utama adalah EPA dan DHA, penting untuk kesihatan manusia.*

Keistimewaan Shaklee
Minyak Ikan Berpekatan Tinggi
OmegaGuard™ membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen, yang biasanya ditemui secara semula jadi dalam ikan kecil di habitat lautan dalaman air sejuk. Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

Penyulingan Molekul Berganda
Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar. Mengurangkan bau dan rasa kesan hanyir.

Sahabat Laut
Diiktiraf oleh Friend of the Sea® untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi yang stabil untuk produk Shaklee tanpa menjejaskan alam sekitar.


Ianya juga bertindak sebagai anti radang dan juga anti inflamasi.

Testimoni Set Batuk Kering Shaklee






No automatic alt text available.




Jika anda berminat untuk mendapatkan set batuk kering shaklee, jom! hubungi saya segera. Hanya tinggal klik butang pink di bahagian kanan anda untuk wassap saya sekarang juga.


Petua Hilangkan Batuk Semasa Mengandung | Batuk dan kesejukan semasa hamil adalah perkara biasa disebabkan perubahan hormon dalam badan justeru memberi kesan kepada sistem imun badan ibu yang mengandung. Ibu-ibu jangan terlalu risau jika beranggapan ianya akan memberi kesan kepada baby dalam kandungan. 
Related image
Cecair amnion akan melindungi baby dari gegaran yang berlaku di luaran. Semasa mengandungkan Umar, awal trimister saya mengalami batuk berpanjangan selama seminggu. Sehinggakan rakan sekerja mengatakan saya barangkali terkena penyakit TB. hehe. Walhal saya baru tahu yang sebenarnya ia mungkin pembawaan semasa saya hamil.

Sebab itu, semasa mengandung, ibu-ibu perlu menjaga diri dengan sebaiknya. Ambillah makanan yang cukup nutrisinya. Ingat! apa yang kita makan, ianya akan disalur kepada baby juga tau.

Image result for nutrisi ibu hamil

Pastikan ibu berehat dengan secukupnya. Elakkan pola tidur yang tidak menentu. Tidur awal agar bangun esoknya badan rasa cergas. Berjaga sehingga ke pagi boleh menyebabkan ibu berpotensi terkena flu.

Kerap mencuci tangan sekiranya perkerjaan anda terdedah kepada persekitaran yang kotor. Terutamanya jika anda bekerja di hospital mahupun di kawasan terdedah dengan ramai orang.
Image result for cuci tangan

Amalkan pengambilan supplemen yang baik untuk ibu hamil.[klik di sini] Ianya membantu membekalkan tenaga kepada ibu hamil dan mampu memberikan nutrien yang mencukupi untuk tumbesaran si manja anda di dalam kandungan.


Petua Hilangkan Batuk Semasa Mengandung

Anda boleh mengambil omega guard dan garlic.


Omega guard merupakan asid lemak omega dimana ianya membantu mengurangkan keradangan dan inflamasi. Ianya, mampu mengurangkan rasa batuk.



Image result for set batuk semasa hamil
Supplemen shaklee berasaskan bahan semulajadi. Ianya bukan sintetik dan selamat untuk diambil oleh ibu mengandung. Omega guard kaya dengan DHA dan EPA dimana ianya turut membantu perkembangan baby dalam kandungan. Ianya juga bertindak sebagai pemecah lemak agar berat badan ibu tidak naik mendadak semasa mengandung.


Image result for batuk semasa hamil shaklee





Image result for batuk semasa hamil shaklee



Image result for batuk semasa hamil shaklee


Ibu-ibu yang tengah mengandung, jangan risau ye tentang batuk. Ianya sekadar adaptasi dari perubahan awal hormon badan kita melewati fasa kehamilan. Namun! jika batuk berpanjangan hingga beberapa hari, dan mengeluarkan darah, anda perlu berjumpa dengan doktor.

Jika anda ingin mendapatkan set batuk shaklee ini sebagai ikhtiar untuk masalah batuk anda, anda hanya perlu klik butang pink di bahagian kanan anda sekarang juga. Jangan dibiarkan melarat, takut ianya semakin kronik dan membahayakan nyawa baby dalam kandungan anda.
Image result for slipped disc
Apa itu slipped disc? Apa pula rawatan kepada slipped disc ini? Tulang belakang kita terdiri daripada satu siri tulang (vertebra) yang disusun antara satu sama lain. Dari atas ke bawah,  termasuk tujuh tulang di tulang belakang leher(cervical), 12 di tulang belakang dada (toracic), dan lima di tulang punggung(lumbar)diikuti oleh sacrum dan coccyx di hujung sekali. Tulang ini dikelilingi oleh disc. Disks melindungi tulang dengan menyerap kejutan dari aktiviti harian seperti berjalan, mengangkat dan berpusing.


Setiap disc mempunyai dua bahagian: bahagian dalaman lembut dan gelatin dan cincin luar yang keras. Kecederaan atau kelemahan boleh menyebabkan bahagian dalaman cakera menonjol melalui cincin luar. Ini dikenali sebagai disk tergelincir, herniated, atau prolapsed. Hal ini juga boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan. Sekiranya cakera tergelincir menekan salah satu saraf tulang belakang anda, anda juga mungkin mengalami rasa kebas dan sakit sepanjang saraf yang terjejas. Dalam keadaan yang teruk, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk membuang atau membaiki vertebra disck yang tergelincir.

Image result for slipped disc

Apakah simptom slipped disc?


  • kesakitan dan rasa kebas, yang paling kerap berlaku  di sebelah  sisi badan
  • sakit yang merebak hingga ke tangan atau kaki anda
  • sakit yang bertambah buruk pada waktu malam atau dengan pergerakan tertentu
  • kesakitan yang bertambah buruk selepas berdiri atau duduk lama
  • sakit ketika berjalan biarpun pada jarak dekat
  • kelemahan otot yang tidak dapat dijelaskan
  • kesemutan, sakit, atau  rasa nyeri di kawasan yang terjejas


Punca Slipped Disc?

  • Faktor usia. Semakin meningkat usia, cecair yang melindui vertebra disc akan merosot dan berisiko menyebabkan berlakunya slipped disc
  • Pekerjaan. Mereka yang sering mengangkat benda berat juga lebih berisiko untuk terkena slipped disc
  • Lebihan berat badan. Mereka yang memiliki berat badan berlebihan juga lebih berisiko kerana berat badan berlebihan akan memberikan tekanan kepada tulang belakang menyebabkan berlakunya slipped disc
  • Lelaki lebih kerap terkena slipped disc
  • Penjagaan mekanik body yang tidak betul. 
  • Related image
Image result for body mechanics


Image result for body mechanics



Bagaimana mendiagnose slipped disc?

Doktor selalunya akan melakukan ujian fizikal terlebih dahulu. Mereka akan mencari dimana sumber kesakitan dan ketidakselesaan anda. Ini akan melibatkan pemeriksaan fungsi saraf dan otot anda, dan sama ada anda merasa sakit ketika bergerak atau menyentuh kawasan yang terjejas. Doktor anda juga akan bertanya tentang sejarah perubatan dan simptom yang berlaku pada diri anda. 

Ujian pengimejan boleh membantu doktor melihat tulang dan otot tulang belakang anda dan mengenalpasti mana-mana kawasan yang rosak. Contoh imbasan pengimejan termasuk:

Sinaran-X

Image result for slipped disc

CT Scan
Image result for slipped disc ct scan

Mri Scan
Related image

discograms
Image result for slipped disc discogram

Doktor anda akan menggabungkan semua maklumat ini untuk menentukan apa yang menyebabkan rasa sakit, kelemahan, atau ketidakselesaan anda.

Komplikasi Slipped Disc

Sekiranya ia tidak dirawat dengan segera, ianya boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, vertebra disc yang tergelincir boleh memotong impuls saraf ke saraf cauda equina di belakang dan kaki bawah anda. Jika ini berlaku, anda mungkin kehilangan kawalan usus atau pundi kencing.

Satu lagi komplikasi jangka panjang dikenali sebagai anestesia pelana. Dalam kes ini, vertebra disc tergelincir menekan saraf dan menyebabkan anda kehilangan sensasi dalam paha dalaman anda, belakang kaki anda, dan sekitar rektum anda.


Walaupun simptom cvertebra disc tergelincir boleh bertambah baik, ianya juga boleh bertambah buruk. Sekiranya anda tidak boleh melakukan aktiviti rutin anda, anda perlu berjumpa dengan doktor anda.

Rawatan Awal Slipped Disc

Ianya bergantung kepada tahap kesakitan yang dialami. Jika terlalu kronik, doktor anda mungkin mencadangkan anda untuk melakukan pembedahan. Jika anda masih di tahap kesakitan yang sederhana, doktor mungkin akan memberikan anda ubat tahan sakit sahaja.

Adakah terdapat rawatan lain untuk masalah slipped disc saya?

Ada.

Ikhtiar dengan supplemen shaklee.

Jom baca testimoni ni:

Testimoni 1:




SAKIT DAN LENGUH-LENGUH BADAN HILANG SELEPAS AMALKAN VIVIX]
.

Assalamualaikum.

Saya Wan Zainab Bt. Wan Muhammad berusia 29 tahun. Mempunyai 2 orang cahaya mata lelaki. Saya suri rumahtangga yang bekerja dari rumah. Saya merupakan ibu yang aktif dan sibuk dengan aktiviti luar.
.

Selepas melahirkan anak kedua, saya mengalami masalah sakit pinggang, lenguh-lenguh, sakit belakang dan kerap letih. Situasi ini saya sedar sewaktu anak kedua berusia 7 bulan. Anak sulung pula jenis yang aktif. Tambahan pula sekarang anak kedua dah berusia 1 tahun. Adik dan abang sama-sama aktif.
.

Saya rasa hari-hari ingin diurut belakang badan. Memang rasa tak selesa bahagian belakang. Waktu tidur, saya alaskan bantal pada bahagian belakang. Selain sakit belakang, kaki juga sering sakit terutamanya pada bahagian buku lali. Suamilah yang selalu jadi tukang urut tak berbayar.
.

Sehinggakan saya rasa ingin jumpa doktor, risau jugak kalau bahagian belakang bermasalah.Takut slip disc atau lain-lain masalah. Tapi saya batalkan hasrat kerana ingin mencuba Vivix.
.

Jun 2016, promosi Vivix. Saya ambil peluang ini untuk consume Vivix. Alhamdulillah, 3 minggu amalkan Vivix, rasa sakit badan dah beransur hilang. Bangun pagi pun mudah je dan badan rasa lebih ringan daripada biasa. Sakit kaki dan tumit dah tiada.
.

September lepas, saya join marathon. Walaupun 3 KM, saya rasa bertenaga dan masa larian, saya tak rasa sakit perut (senak perut). Kebiasaannya kalau larian, sakit perut memang akan terasa. Sangat pelik! Saya tak mudah penat. Jatuh cinta pada Vivix!!

Testimoni 2:


[ TESTIMONIAL PENGHIDAP MINOR SLIP DISC ]

Jom baca perkongsian beliau...

Saya sedang membongkok memandikan anak time tu. Bila berdiri tegak aduii sakit pinggang menyucuk. Baring pun sakit terpaksa meniarap. Berjalan senget ke kiri sebab effect kaki kiri juga.

Rasanya saya tidak pernah buat aktiviti lasak sebelum ni cuma tolong parents buat kerja kampung.

Selepas jumpa doktor, doktor tanya pernah jatuhkah? Baru saya teringat semasa tingkatan 3 pernah jatuh terhempas di batu semasa mandi sungai.

Doktor tu cakap ini kesan jangka panjang akibat terjatuh.. tulang belakang di L4 dan L3 effected. 😭😭😭

Doktor tidak bagi ubat apa-apa pun kecuali painkiller. Saya cuma diberikan appointment fisioterapi dua kali seminggu.

Selepas buat fisioterapi ada juga berkurangan tetapi esoknya akan sakit balik seperti biasa.

Dalam hati tak boleh jadi ni. Sebab cuti rehat dah nak habis tak kan mahu ambil cuti tanpa gaji. Kena cuba alternatif lain. Kebetulan saya memang ahli Shaklee. Tanya dalam group PRO masa tu. Ramai yang suggest ambil vivix dan vitamin untuk tulang.

Jadi saya tutup mata saja pergi beli Vivix, B-Complex, Omega Guard, Vitalea dan Ostematrix. Dua minggu konsisten makan vitamin ini ternyata berkesan. Saya suda boleh baring telentang. Duduk dah boleh tahan lama sikit. Dulu duduk 5minit pun pinggang rasa mencucuk-cucuk.

3 bulan selepas tu semuanya kembali normal. Driving dengan riang boleh belari suda.. boleh dukung anak suda. Masa on fisioterapi anak pun tak boleh dukung. Handbag juga tidak boleh bawa. 😭😭

Doktor kata itu baru minor slip disc belum lagi yang tekeluar semua tu disc. Kalau yang betul-betul tak tahu nak cakap.

Syukurlah boleh berikhtiar dengan produk Shaklee. Sekarang kehidupan saya kembali normal dan doakan agar saya sentiasa sihat tanpa perlu menanggung sakit belakang lagi.


No automatic alt text available.



Set Slipped Disc Shaklee

1. Vivix
No automatic alt text available.

Vivix shaklee kaya dengan polifenol yang membantu melindungi sel dari rosak serta memperbaiki sel yang abnormal.

2. Omega Guard



Spektrum lengkap asid lemak perlu omega-3 dengan ketulenan tinggi adalah nutrien yang anda perlukan untuk badan yang kuat dan sihat.

Antara pelbagai lemak yang ada, terdapat satu yang anda tidak boleh kurangkan – asid lemak penting omega-3, dimana tubuh anda tidak mampu hasilkan sendiri. Dua jenis utama adalah EPA dan DHA, penting untuk kesihatan manusia.*




Keistimewaan Shaklee



Minyak Ikan Berpekatan Tinggi
OmegaGuard™ membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen, yang biasanya ditemui secara semula jadi dalam ikan kecil di habitat lautan dalaman air sejuk. Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

Penyulingan Molekul Berganda
Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar. Mengurangkan bau dan rasa kesan hanyir.

Sahabat Laut
Diiktiraf oleh Friend of the Sea® untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi yang stabil untuk produk Shaklee tanpa menjejaskan alam sekitar.
Ianya membantu mengurangkan keradangan yang berlaku pada vertebra disc.

3. Ostematrix



Tulang yang kuat untuk tubuh yang kuat. Bina dan pastikan tulang anda kuat dengan nutrien pembinatulang untuk memastikan ia kekal sihat sepanjang masa.

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh anda, kerana itulah amat penting untuk anda memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh anda membina tulang baharu dengan pantas, tetapi apabila umur anda meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina. Hakikat inilah menjadikannya penting untuk anda membekalkan tulang anda dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.*

Anda Memerlukan Lebih Daripada Kalsium untuk Tulang Yang Kuat

Kalsium - Bahan asas untuk membina tulang

Magnesium - Membantu menghantar kalsium kepada tulang

Boron - Membantu metabolisme tulang
Vitamin D - Merangsang penyerapan kalsium
Kuprum, Zink and Mangan - Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang

4. B Complex

Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda. Ianya juga berfungsi sebagai anti-stress.






Image result for testimoni set belakang shaklee

Jom! dapatkan set slipped disc anda sekarang juga dari saya. Hanya tinggal klik butang pink di kanan anda untuk wassap saya segera.


Apa Itu Bartholin Cyst? Apakah Cara Merawat Bartholin Cyst? Kelenjar Bartholin (BAHR-toe-linz) terletak pada setiap sisi pembukaan faraj. Kelenjar ini mengeluarkan cecair yang membantu melicinkan vagina.

Kadang-kadang pembukaan kelenjar-kelenjar ini menjadi terhalang, menyebabkan cecair kembali ke dalam kelenjar. Hasilnya adalah bengkak yang agak tidak menyakitkan yang disebut cyst Bartholin. Sekiranya cecair di dalam cyst ini dijangkiti, ianya boleh menyebabkan pengumpulan nanah akibat dikelilingi oleh tisu yang telah dijangkiti (abses).

Cyst atau bengkak Bartholin adalah perkara biasa. Rawatan cyst Bartholin bergantung kepada saiz cyst tersebut. bagaimana tahp kesakitan dan sejauh mana ianya sudah berjangkit. 

Kadangkala rawatan dari rumah mungkin juga anda perlukan. Dalam kes lain, surgical drainage cyst Bartholin mungkin diperlukan. Jika jangkitan berlaku, antibiotik mungkin membantu merawat cyst Bartholin yang telah dijangkiti.


Gejala dan Simptom

Sekiranya anda mempunyai cyst Bartholin yang tidak terinfeksi, anda mungkin tidak menyedarinya. Jika cyst semakin berkembang, anda mungkin merasakan ketulan atau sesuatu benda tumbuh berhampiran pembukaan faraj anda. Walaupun cyst biasanya tidak menyakitkan, ia dapat dirasai seperti sesuatu yang lembut.

Jangkitan besar cyst Bartholin boleh berlaku dalam masa beberapa hari. Sekiranya cyst tersebut telah dijangkiti, anda mungkin mengalami:

  • Gumpalan yang lembut dan menyakitkan berhampiran pembukaan faraj
  • Ketidakselesaan ketika berjalan atau duduk
  • Sakit semasa bersetubuh
  • Demam
  • Cyst atau bengkak Bartholin biasanya berlaku pada satu sisi pembukaan faraj.




CARA MERAWAT BARTHOLIN CYST SECARA SEMULAJADI


Anda boleh berikhtiar dengan supplemen semulajadi selepas berjumpa dengan pakar. Antara Set Bartholin cyst yang boleh and ambil adalah:

1. Vivix

Kenapa vivix? Vivix adalah gabungan 4 bahan utama seperti anggur muscadine, poliganum cuspidatum, lobak ungu and elderberry yang ada polypehnol. Kita sedia maklum bahawa, fungsi polifenol adalah turut membantu memperbaiki sel yang rosak. Ianya turut merencat sel yang abnormal. Ianya juga bertindak melindungi sel DNA kita dari sebarang kerosakan akibat jangkitan. Bagi pesakit yang ada cyst, vivix adalah supplemen yang sangat penting untuk anda ambil dalam usaha untuk membantu mengecutkan cyst anda.




2. Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan dan ia penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Vitamin E juga membantu mengekalkan sistem imun yang kuat di mana kajian menunjukkan bahawa Vitamin E meningkatkan fungsi imun dikalangan orang-orang tua.
Satu kapsul menyediakan 400IU vitamin E dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.

• 65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.
• 39.4mg Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus.

3. GLA

Jika anda mahukan keselesaan dan kesejahteraan menyeluruh sepanjang kitaran haid bulanan anda, GLA (Asid Linolenik Gamma) adalah jawapan yang anda cari. GLA adalah asid lemak penting Omega-6 yang digunakan oleh tubuh anda untuk menghasilkan prostaglandin – bahan yang membantu mengawal-atur pelbagai proses tubuh. Malah, ia amat bermanfaat untuk setiap wanita di semua peringkat umur.

Keistimewaan Shaklee

Diperolehi daripada minyak borage, yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17%-25%), tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

Diformulasi khas dengan gabungan GLA (asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber asid lemak Omega-6), dan vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit.


4. Vitamin C

Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik. Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh anda.


Tahukah Anda?
Tubuh anda mampu melakukan pelbagai perkara, tetapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, anda perlu sentiasa mengambil vitamin C untuk tubuh anda melalui pemakanan harian dan suplemen.

Keistimewaan Shaklee
Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.


5. Vitamin A/ CAROTOMAX


Melindungi sel-sel dari dalam.

Shaklee memanfaatkan perlindungan antioksidan yang ditemui dalam buah-buahan, sayuran dan tumbuhan lain dengan mengasingkan dan menghasilkan pelbagai bentuk karotenoid semula jadi. Anda sukar memperolehi tahap ketulenan seperti ini hanya daripada makanan.

Purata pengambilan harian karotenoid lutein, likopena dan beta karotena hanyalah 8mg - CarotoMax® menyediakan lebih 13mg karotenoid yang sangat bermanfaat.

Tahukah Anda?
Jika pemakanan anda tidak mengandungi banyak tomato, lobak merah, dan sayur-sayuran hijau, anda mungkin tidak mendapat nutrien utama yang diketahui dapat membantu melindungi tubuh

Jika anda mempunyai masalah cyst ataupun fibroid, adalah sangat penting untuk anda mengambil vitamin yang kaya anti oksidan seperti di atas.

No automatic alt text available.








Berminat untuk mendapatkan set bartholin cyst di atas? Jom, klik butang pink di bahagian kanan anda sekarang juga.
Powered by Blogger.